ASSalamuALAikUm :)


AsiFaH SahabAt suME.....
Lamee dAA CHL taa update bloG kan????

Hee...mF LAa erK...
bZ ckET LatelY :)
BtW CHL harap Follower CHL still stie nAN CHL aw :)Ok sUmE....
riNi CHL naa ctE pasal HUKUM-HUKUM dalam Islam ...
erM..adalah satu keharuSan bagi sEtiap mukaLLaf untuk mengenaL hukuM2 ISLAM dlam segala barang dan perBuatan..Ape yG Dimaksudkan dgn Mukallaf????hERm...kAlau sahabat sUME penasaran na taw..mukallaF Adalah seorang Islam yang tELAH dikEnai pERInTAH dan larangan Agama kERAna mereKa telah dewasA daN beraKAL sertA MamPu mENdengar seruan agama....
      
    saHabat sume nak taw apE huKum2 Islam???Ia JUGA DIkenali sebagai hukum syaRa' yakNi terdiri di atas lima perkara pokok...mEYh kItE SUrveY ape HUkUm2 Yg DImAKsUdkaN eaa :)

1)Fardhu (Wajib)  yAkni sesuaTu perkara yg aPabila dikerjakan akan mendatangkan PAHALA dan apabilA ditinGGalkan aKan MeNYebabKan DOSA. Fardu (wajib) ini terbahagi kepada 2 kategori,iaitu :_

         a) Fardu Ain : Kewajipan yg mesti DIKERJAKAN SENDIRI oleh setiap individu Mukallaf. Contoh : Solat 5 waktu sehari semalam,puasa di bulan Ramadhan,mengeluarkan zakat  dan sebagainya.

         b) FaRdu Kifayah : Kewajipan yg apabila tlh dIkerjakan oleh SEBAHAGIAN  org Islam MUkallaf maka terbebaslah SEMUA mukallaf yg lain.Namun,apabila TIADA SATU pun mukallaf yg lain melakUkannya ,maka BERDOSALAH semua mukallaf yg terkena kewajipan  i2 tanpa kecuali. Contoh : Mengurus jenazah,mendalami ilmu agama dan sebagainya.

2)SUNAT yakni suaTu perkara yg apabila dikERjakan akan menDATAngkan PAHALA dan apabila di tinggalkan TIDAK AKAN menyebabkan DOSA. Hukum sunat ini juGa terbahagi kEpada dua , iAITU :-

           a) Sunat Mu'akkad : Merupakan sunah yg sgt dianjurkan untuk dikerjakan. Contoh : Solat Tarawih di bulan Ramadhan, solat aIdilfitri/aiDiladHa daN sebagainya.
          
           b) Sunat Ghairu Mu'akkad : Merupakan sunah biASa yg tidak termasuk dlm Sunat Mu'akkad .Contoh : Solat Sunat Rawatib , bersedekah dan sebagainya.

3) HARAM yaknI sesuatu perkara yg apabila di lakukan akan menyebabkan DOSA dan apabila ditinggalkan akan mendatangkan PAHALA.ContohnYa : Berdusta,derhaka terhadap orang tua ,berzina dan sebagainya.

4) MAKRUH yakni sesuatu perkara yg apabila dikerjakan TIDAK MENYEBABKAN DOSA dan apabila ditinggalkan akan MENDATANGKAN PAHALA. ConTohnya : Memakai sesuatu yang menggangu sebahagian org dan sebagainya .

5) MUBAH yakni sesuatu perkara yg apabila DI KERJAKAN @ DI TINGGALKAN hukumnya sama sahaja, TIDAK MENDATANGKAN PAHALA & TIDAK MENYEBABKAN DOSA. Contohnya: Berpakaian kemas,makan makanan yg enak dan sebagainya . 

               ALhamdulilah...settle gak CHL taip ilmu ny naa kongsi ngan sahabat sume...mgkin ad di antara kite sume daa taw sume ny..tp taa salah kan kalau CHL kongsi ilmu ny pd yg lain??? mOge kitE SAME2 dapat beramal dengan ilmu ALLAH ny :) syUkran saHabat coz suDi lUangkan mASE jengok CHL At sni :) sYg kALIAn kerana ALLAH :)  jUmPe lG dI LaeN enTRy :) .Sekian....


       SEMOGA ALLAH MERAHMATI HIDUP KALIAN... :)


                     
        WASSALAM :)

                                     

0 CoReT cOrEt:

Post a Comment