Salam sume..hr ny aq nk wat slot sudut renungan plak~~huhuhuhu...skadar mgisi mse lpang n saling mengingati antara sa2 sme lain..x slh kn???hmm,,nway dlm antare kite ny msty ade yg prnah beli rumah,sedang @ bercita-cita nk beli rumah kn??aq pon ad angan2 cm2 gak..tp persoalannye sekArang,,terma ape rumah yg kite nk pilih 2 erk??hmm..lEasEhold @ freeHoLd???ape pun,kite kene ingt,,semua yg ad kat atas muke bumi ny hanyalah hak milik sementara tapi akhirat jugalah yg kekal selama-lamanya~~
Berikut adalah kritea2 yg aq nk citer at cni...:-


     A)pErJaNjIaN dEnGaN pEmIlIk....
           *Hmm,,sebelum kite lahir at dunie ny  dulu pon,kite dah ad perjanjian dgn pemilik sebenar..tp kenapa sekarang kita lupa @ sengaja wat2 lupe??Janji kita nk meng-Esakan Dia & hanya Dia tp rata2 kita x wat sume 2!kata org,,ckp x serupa bikin...kita ny hamba DiA tp kenapa kita nk jd hamba dunia erk???sampai kdg2 2 ad pemilik tanah yg mengambil kesempatan kpd pelanggannye,,than kite juz ikot jerk,,x ke 2  kite yg jd hambe kpd mereka??disini jelaslah pentingnye ilmu dlm dri seseorang 2,,dgn ADANYE ilmu2,,kita mungkin sukaR DI TINDAS oleh mkhluk2 sdemikian!


     B)99tAhUn tu PeNdEk SaNgAt....
           *Haa,,kalau nk di ikutkn mmg la leasehold tu tempoh pemilikannya sampai 99 thun,,tp persoalannya sekarang,,kite mampu ke hidup selama 2?ntah2 99 hari pon belum  tentu sampai,,hmm,,ajal maut kt tangan tuhan kn??dah 2,,bila lg kita nk taubat??xkn la kite ny nk ingt yg nyawa kite ny pon freehold yakni boleh hidup selama-lamanya???nAuZubillah...hope kita terhindar dari golongan yg berfikiran sebegini...


     C)kErJa SuSaH2 bIaR bErbAlOi....
            *kite pon taw kn,,memang susah nk kumpul duit untuk beli rumah 2..nak bayar balik pinjaman pon,x mustahil la kalau sampai pencen pon ad yg x settle2 lg hutangnye.Sudahnye,mana rumah terAkhir kita??x ke yg 7x3 kaki 2??masalahnya sekarang,,kite sendiri yg nk n angn2kn rumah yg knonnye lengkap dgn perabot,plaster siling,lampu chandelier  & sebagainya,tp rumah kite at batu dua 2 APE cerite??ad lampu  ke @ ad api yg mnyala2??eee,,seramnye!!tp 2 la hakikatnye,,now,,kite pk kanlah,,dah cukup kew kte bsusah pyh membuat amal untuk dbuat bekalan di akhirat sane....??


    D)kItA mAnA aD mILiK ApEr2
           *hmm,macam yg ktE semua taw la kan,,badan yg kte bawa ny pon bukanlah milik kite..cukup masa,kte kene kembalikan juga kpd Pencipta-Nya..Biasanya barang kalau kte bg kat org,,then dye pulangkn barang 2 dlm keadaan hurai burai,,mesty kte marahkn?? kte plak dilahirkan at dunie ny dlm keadaan suci ,,,tp sucikah kte bile kte menghadap tuhan nanty??adakah kte sesuci dlm debu @ kite perlu dicuci scukupnya dlm kubur nanty??renung2kn laa wahai  sahabat2ku sekalian...


hmm,,rasenye cukupla aq membebel setakat ny,,otak aq pon da blur gak ny,,smbil2 jage qaseh,,smpat gak aq siapkn ume ny,,hahaha,,k la korg,,jmpe lg next tme yeA,,tke cre all..thaNk YOu..
                       ~wAssAlLaM~

0 CoReT cOrEt:

Post a Comment