Hmm...tibe2 jek teringatkn someOne.....riNdu sgt2 kat dier....kalau la dye ad lg....mesti dye da skoll,,da Besar dh pon kn....
  kLAw la die aD lg,,mesti die bijAk,,petah bercakap,n ensem + cute sgt2......
   kLaw la dYe ad lg,,mesty die suke tgok adik2 dye,main same2...n mesty dye pon join same kn??.......
kLAW la dye ad lg,,,mEsty riuh rendah suASANe nGan keletah nkAl dye an??

            Tapi.......i2 semua kalau......................
     seMue 2 xmgkin akn tjadi.....
  sEmue2 xmgkin akn pErnah tjadi~~
    n mmg taKKan tjadi....

        u know why???
              sUme 2 sebab dye dah xdEw~
        mEanS Xd lg at muke bumi ny....
    aQ windu dYe...
    aQ syg dyE.....
                 Tp......
    Tuhan lg sygkn dye.......

     koWang Baygkn la bile org yg rapat ngan kite...
         pergi selame2nYe................
            aQ terasE sgt.....
      terASa kehilangannye.....
        stiap mase aQ ingatkn dye...
            doAkn dye.....
           aq pasti............
             & teramat pasti.......
               dia da sampai syurga~
          dah bahagie kat sane....

          sAyang.............
    bahagialah kau diSana....
       doa kami mengiringi pjalanan-Mu di alam sana...
     setip detik...kARENaHmu,,kELETaHMU,
          Senyumanmu,,kenakalanmU,,
  mEnjadi ingatan dan pEnAWAR kami dikala rindu...

  SaYANG....
    ketahuilah.....cinta kami xkan pernah terpadam untukmu...
          ingatan kami xkn pernah luntur.....untuk mengingatimu.....
    doa kami..sentiasa mengiringimu......
 sayang kami...xpernah lekang untuk menyayangimu.....


  Ingatan tulus ikhlas dari insan....
        yg bergelar maksu......



                             miss u my luV Mohamad Danial Hakim..
                                      Damailah kau di sana...
                          tiada penganti yg dapat menggantikan dirimu syg....
                                  mksu x kn pernah lupekan abg.......
                                      pai biler2..abg at aty mksu......
                                          luv u so muchhhhhhhh syg......
                    mmmmuaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh walaupon jauh.....
                                        

                                                sekian....
                                        - AL-FATIHAH-
kalau anda pikir anda masih islam
bacalah...kalau
tidak.
.....Allah saja yang tahu...

Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca ini..
kalau lebih dua minit,,
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)



Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha Pengasih...




Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....
suatu hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata and
membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas
mendengar amaran lelaki itu...
 maka segeralah bertempiaran lari para jemaah,
untuk menyelamatkan diri,,
daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih kurang,
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing2
 termasuk
Pak imam....
... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok pak imam,
saya dah halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam,
mulakan sembahyang jumaat''
 Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan meninggalkan jemaah....
Macammana.. ??

adakah anda rasa lawak
dgn cerita di atas.??
selain terhibur
 anda fikirlahlah...



" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam
hanya 20 yg betul-betul beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan
ALLAH bila menghadapi bahaya...
 kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..
dia tak kata pun nak bunuh..
tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru kena ugut
terus lari lintang pukang..
 lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja..
tu pun bila time
sembahyang jumaat..
tunjuk muka kat org kampung..
ada tu lagi dashyat..
setahun 2 kali aje..2 pon,,
 bile time sembahyang raya..."



"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"....



"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya sementara,
 akhirat adalah tempat yang kekal,
 tapi berlumba-lumba mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau
girlfriend
berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh??
 alahai.
tak cukup masa...



Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah
 kesemua tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yangberunsur agama.....


Lawak kan ??? Kenapa gelak tu kan realiti..
tapi yg
paling lawak sekali..
 berapa orang yang lepas baca benda ni,
akan sampaikan kat orang lain...??
 berapa orang yang akan buka blog ny
untuk luangkan masa membaca?
 berapa banyak????
wallahuaallam..
BismillahirahmanNirahhim..
 Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..Ya Allah...
Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya, terangi hatinya dengan nur pancaran iman..Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama, dunia dan akhirat..


Ya Allah...
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalan-Mu..jika kau halalkan aku merindui sahabatku, janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki, rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu..
Ya Allah ...
Kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat kelak..Insya-Allah.
AMIN..
dengan ingatan tulus ikhlas...DaRi fArA....

    Betul ckp org,,bkn senang hidup kt tempat orang...mcm2 pkare kene wat sendiri...kalau ad prob pon,,kne la settle kn sndiri...hmm,,tp pe  leyh wat,,ny jalan yg aq pilih,,,aq nk hidup berdikari,nk rase hdup kt tmpt org,,Niat aq nk datang sini,nk belajar,,nk balas jase parent n family aq,,ta dew niat lain pon selain2,,Aq pon nk gk bjaye cm org2 lain,,,aq nk buktikn kt org2 yg slalu mengate fmili aq,,yg aq gk leyh bjaye...tp,,aq tol2 x smpai aty nk gtaw at fmili kalau aq ad masalah at sini,,,lagi2 prob kewangan...aq taw,,fmili aq bukan org senang,,aq x sgup tgok dorg bgolok gadai smate2 nk tolong aq,,,aq sanggop x mkn coz sume 2,,sbab utame,,,aq xnk ssahkan dorg,,,,
   Ibu.,,adik mintk mf kalau2  adk susahkn ibu bile adk da sampai sini,,ibu mesty slalu risaukn adk kt sini kn??adik nk ibu tAw,,adk syg ibu,,adik rindu sgt kt ibu...kalau bole,tiap2 mggu adk nk blik,,,hidup adq ny cm x lengkap bile x tgok ibu satu ari..............
    Abah,,adk pon nk mintk mf sebab ssahkn abah,,kat sini bnyk sangat nk pkai wet,,kdg2 adk mmg x smpai aty nk bgtaw sume ny kt abah,,tp adk tpkse,,klu bkn dkt abh,,adk nk bgtaw kat sape lg,,,,tp tros trang adk rase serbe slh plak sbb sshkn abah ngn ibu,,slame 18tahun hdup,,msty dah bnyk adk ssahkn abh n ibu kn??adik mntk mf abh,,,,adik mintk mf ibu,,,adk syg ibu n abh,,,lpas solat adk doakn ibu n abah...time kasih sbab lahirkan adk at dunie ny,,,law x,,x mgkin adk knl abh,ibu,along,angah n akk kn??
    Abang long,,adk rndu kt abg,akk,danial,dinni,n haziq,,rindu sangat2,,adik syg korang,,sebelum masok sini,,,abg slalu pesan at adk,,blaja rjin2,,jgn jd mcm abg,,,skang adk da smpai sini,,adk tw abg msti suke kn??tp adk xnk abg n akk rase rendah diri ngn adk,,abg ttp abg adk,,adk syg abg,,doakn la adk kt sni,,,adk jji akn cbe yg tbaek,,
     Angah,,,,adik mntak mf sbb ssahkn angah gk,,angah bnyk tlong adk kt sni,,,adk pon kdg2 x smpai aty nk bgtw masalah adk kt angah,,tp klu x bkn angah,,adk nk ngadu at sape lg,,,adk tw,,angah pon ad masalah len yg nk kne pk,,sbab 2 kdng2 adk pk beratos kli smde nk gtw masalah adik atau x...adk mnx mf ye ngah,,,adk syg angah,,,rindu gk kat QAseh ngan kak ha,,
     Akak,,jge dri n baby elok2....hope dpt deliver bby ngan selamat k,,adk doakn akk,,tlong doakn adk kt sni aw,,,pesan kt abg shukor gk,,,rindu kt korg,,,x sabo nk blik rye,,,tme tu nanty mesty bby da kluar kn,,mesty comei...................mcm akk n abg gk,,,,,hmm,,,adq syg korg..............
       Hmm,,lega rase bile sume da terluah,,bgenang la gk airmte,,hmm,,tp x tw la dorg taw ke x pew yg aq ucap ny.,,,hmm,,aq cme nk dorang taw,,aq tol2 syg kt dorang,,,lebih dari nyawe aq sendiri,,,dorang famili terbaik yg aq ad dlm dunie ny,,smoge ukhwah n silaturrahim kte bkekalan hingge ke akhirnya....amin ya rabbal alamin...
                                               Ikhlas dr yg jauh(FaRa)
26 JUN 2010... (SABTU)
    Hari ni merupAkan hari bersejarah dalam hidup aq..pd trikh ny r aq mendaftar sbg salah seorg siswi at kampus Dungun,Terengganu ny..Hmm,wat pengetahuan korang,kampus aq ny gak dikenali sbg UiTM kampus Resort.Nk taw sbb per??sbb kampus ni tol2 depan laut..lagi2 hostel aq ny r,,peh!!mmg cntik siot!!base aq ny,,base 1st r yg rasmi kn blok ny,,,wah,,memang teruje gak la aq...hope pemandangan 2 leyh bantu aq study dgn lbh tenang n bersemangat kowt,,,hmm,,lpas jerk check in bilik,,aq dapat 3 org member baru..ist mAiza,,org pahang,,2nd kak lia dr kL theN rAiHan,,kL gak lor,,,hmm,,mmg best dapat mber baru,,tapi....yg x bestnye tme ibu nk blik,,hmm,,dah la 1st tme kne tingal cowg2 at tempat orang,,rase sebak sangat,,tp aq tahan jerk,,xmou tunjuk2 at ibu,,xmou dye risaw..hmm..alhamdulilah,,keadaan semuenye terkawal..lepas jek ibu balik,,aq pon bersua kenal la ngan dak2 bilik ny,,alhmdulilah,,sumenye yg satu kepale ngan aq,tp ktorang sume lain2 course,,hmm,,tp xpelah,,yg penting ktorg epy!!


27 JUN 2010...(AHAD)
   Yeah,,now aq n mahasiswa yg lain brade dbwah kawalan akk2 n abg2 OC..1st tu mmg ar ase best,,tapi bila ada budak2 yg wat hal,,xpasal2,,dorang sume mengamok!!peh!gerun waa ckp sama lu!!Sjak ari 2 gak la dorang terpekik terlolong x kire mase,,!huh,,ase nk balik jerk ase!!haha,,tp x pe,aq paham,,dorg wat cm2 coz nak didik aq n yg lain2 supaye lebih berdisplin,,nway,thank 4 all,,,lagi pon,,seminggu jek kn..pasni ktorang dh kene survive 4 hdup sendiri..x boleh nk berharap pde org lain lg dh..sume nye kene wat sendiri..haha..yg x bole aq lupe..pengalaman basuh kain r,,adesh!!mmg kekok gile arh!slame ny kn pakai washing machine jerk..hahahaha..padan dgn muke aq.!.huhuhu...


28 JUN 2010...(ISNIN)
      Mak aih!arini xtvt sumenye taklimat..huh!!ngantok gile arh!sampai tersengot2 kepale aq mendengonye..hahahaha..ape leh wat..tdo dah la lambat..yg paling xbole blah,,ktorg x dpt mandi!!!wagrhhhh!!hampeh!!mmg sadis r..tp xpe..seminggu jek busuk..lepas ny......ha..lu pk la sendiri!!hahahaha....hmm,,mlm 2 plak,,ad taklimat dari naib counselor,,peh!bab ny memang aq x bole tahan,,mane x nye,,bole lak kan,,dorang bukak lagu allahyarham sudirman n aishah tentang lagu ayAH n ibu 2...huh!!mou x touching aq???dhla jauh..wa touching beb.!!.hahahha...malu aq law ibu taw..huhuhuhu...


29 JUN 2010(SELASA)
        Hari ny memang aq stress gile2..mane x nye,,badan dah le letih...ase nk pitam pon ad..then,,aq pon p la klinik nak amik ubat..nasib doktor kate xd pape..juz dapat ubat demam n vitamin c jek,,hahaha,,beria2 amik ubat,,tp tah makan ke x,,wallahualam....huhuhu...mlm 2 lak,,lpas blik dr klinik,,aq pon g la masjid..tengah otw g masjid2..tibe2 aq dengor suare orang menjerit...aq xtw nape,,member2 lain suspect dye histeria!!peh!mmg bederau darah aq time2..aq ny dah la lemah semangat..sampai je kt masjid..kak oC soH ktorang dok jauh dr kawasan 2..tibe2 antara sedar or x..aq g at kak oc 2,,aq pelok n ckp kt dye..'kak,,tolong saya kak,,tolong.....'..then aq x sedar ape2 lg...hmm..sedar2 jek aq at dalam masjid n dorang ngah bacekan aq yasin n al-quran!!!huh??what happen with me??hmm..sampai sekarang aq tertye2 lg..lepas ok sikit..aq dgar makin ramai budak2 ny yg kne histeria..program malam 2 outomatik terbatal n ktorang di arah balik ke hostel segera!!
         hmm,,4 all in4mation,,hostel kitorang plak,,mmg jauh dari masjid,,dhla kne jalan kaki...hmm..dlm pjalanan otw balik 2..kitorang sume x berhenti2 bzikir...time2 ad sorang abg oc ny..follow kitorang ngan motor nk blik hostel,,tibe2.....mase aq lalu sebelah dye,,dye perlahankan motor n ckp.....kak long............'...peh!bderau aq dgar suare dye n x semena2 dye menjerit!!allahuakbar...aq pon ape lg..menonong laju jalan...sambil zikir yg x henti2...alhmdulilah..kitorang selamat sampai ke hostel n keadaan sume kembali terkawal..
      Hmm..sume 2 pengalaman 4 aq..lepas ny aq kene kuatkan semangat 4 teros survive kat sini...hope perkare cmni x kn tjadi lagi..amin....hmm..nWay,,thank 4 kak2 oc yg byk tolong n support aq tme aq tgh down mase2..n sorry gak coz susahkan korang k....


30 JUN 2010(RABU)
      Hmm,,hari ni xtviti sume berjalan lancar...ade taklimat plak tentang course masing2..ramai gak budak2 yg satu course ngan aq,,Hotel management gitu,,huhu,,hope ktorang leh  same2 success dalam bidang ny..mudah2an...aq pon nk pasang cite2,,nk bukak hotel bercirikan islam...boleh gi2??harap sangat cite2 aq tercapai..dapat gak aq menyumbang memajukan industri negara,,wah!!terlebey sudah`~huhuhuhu.....


1 JULAI 2010(KHAMIS)
       Hari ny program last minggu destini siswa..hari ny gak la,,hari yg kebanyakkan budak2 ny tunggu,,huhu,,mane x nye,,lepas ni xdew la orang nk kongkong dorang kn,,,aq??aq x ksah..aq anggap diri  ny,,still dok ngan family aq lg,,so,,xdew la aq ghairah sangat nk hadap dunie luar~aq x nk r t jd culture shock lak ...ish,,jauhknlaa....amin....




      OklaH,,aq rase setakat ny dulu citer aq wat mase ni...semua ny pengalaman manis n pahit aq sebagai siswi kat sini..hope xde la perkare buruk jadi kat aq at cni..hmm..4 ibu,,adk rindu sangat kt ibu..sayang ibu!!doakan adik ye bu..adk tw kalau x sebab doa ibu..adk mungkin xdapat jejak kaki kat sini...adik akn belajar sungguh2...adk nk buktikan kat org2 yg selalu pandang rendah kt kluarge kite 2..pd abah..adik pon rindu sangt kt abah..time kasih sebab tolong bayarkn yuran adik 4 masuk sini..kalau x kerana abah...adk x mungkin mampu sampai ke menara gading ny....4 all my sibling....thank 4 all ur support...tlong doakn adik...insyaallah,,adk nk ubah nasib keluarga kite..mudah2an..
     Amin aMIN Ya Rabbal ALLAmin....
                           SEKIAN.......
Sallam,,hari ny 1st day aq at dungun ni,,,sok lak aq dah kne daftar masok UiTm Dungun ny,,hmm,,mcm2 rase ad,,,TAKOT,HAPPY,,SEDIH,,,sume bercampur baur,,Mne taknye,,,sok nk kne daftar,,then lepas 2 ibu dah balik dah,,tinggallah aq sorg2 kt cni,,nWay epy la gk klu dapat mber2 baru,,,hope dapat la yg sekepale ngan aq,,,hahaha,,,harapnye la kn,,,tah,,aq ta taw nk ckp pew,,,2 be continue la t erk,,,wish me luck!!to my parent and angah yg da anto aq kt cni,,thank k,,,doakn adk berjaye,,,insyaALLAH,adk cube yg terbaik kt sni,,ok la,,,,chalow betteh!!papaiii!!!
Bismillahirahmannirahim...
    Wahai tuhan kami..berikanlah kami perasaan takut kepada-Mu yg dapat menghalang kami dari kemaksiatan & berilah kami ketaatan kepada-Mu yg menyampaikan kami ke syurga-MU,serta berikanlah keyakinan yg memudahkan kami menghadapi bencana di dunia-Mu...
    Wahai Tuhan kami,berikanlah kami kenikmatan pendengaran,penglihatan & kekuatan dalam tubuh badan selama hidup kami & berilah pembalasan kepada orang yg menzalimi kami.Tolonglah kami daripada org yg memusuhi kami.Janganlah EnGkau berikan bencana kepada kami,,agama kami & janganlah Engkau jadikan keduniaan sebesar-besar cita-cita untuk kami & tidak sampai kepada batasan ilmu kami...Ya allah,,janganlah Engkau sesekali membiarkan orang yg tidak menaruh belas kasihan kepada kami..untuk mereka menguasai diri kami yg lemah ini...
     Wahai tuhan kami,kami mohon perlindungan dengan nur kesucian Engkau & berkat kebersihan serta keagungan sifat Jalal Engkau,dari setiap yg datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik..
     Wahai Tuhan kami,Engkaulah penolong kami,maka kepada EnGkau kami memohon perlindungan...
                 Amin Amin Ya RaBBal aLAMin....
Sallam sume...
   hari ny aq nk cite pasal p.h.d~~hahaha,,sebut pasal p.h.d ny kn,,mesty kte ingt nk smbung blajar smpai ke tahap ny kn??hmm,,aq pon kalau boleh nak gak sambung study sampai ke tahap 2,,tapi kite hanye mampu merancang jek kn,,,selebihnya ALLAH jua yg menentukan,,kalau ad rezeki kite nanti,,adalah...hmm,,,berbalik pada soal td,,p.h.d yg aq maksudkan kat sini bukanlah p.h.d yg kte ceritakan td 2,,tp,,p.h.d yg  aq mksdkn adalah satu penyakit!!korang taw ape???ha..pandai!!(ceh,mcm aq  dengar jerk korg cakap,,hahahaha)p.h.d 2 adalah penyakit hasad dengki,,korg taw x,,dengki 2 ape??dengki 2 bermaksud,,perasaan kurang senang @gelisah melihat kelebihan yg ad pd orang lain & berharap agar nikmat tersebut,hilang daripadanya......
        Haa,,kalau dah benda kotor,mmg la banyak penyakit nk hinggap,,tol x?sbb 2 la bile hati kita kotor,,,,macam2 penyakit yg bersarang,, & salah satunye,, pnyakit dengki ny la,, menurut kajian aq la kn..penyakit ni mmg la merbahaya sgt2!nk taw kenape??Sbb penyakit ny boleh merosakkan hati kte..pulak 2,,korang cr r mane2  farmasi yg berdekatan ngn umah korg,,then tye kat dorang2 ttg ubt  pnyakit ny,huh!mmg confirm r xde farmasi yg jual ubat untuk menyembuhkan @menahan sakit dengki ny!!korg percaya x ny??(muke masing2 nk konpius jerk,hahaha)kalau x cye,,korang leyh wat research sendiri k,,hahahaha~so,,nk wat macam mna 4 atasi prob ny???kalau ye pon,,jgnlah sampai tahap nk minum clorox kn,!huhuhu,2 bukan cre 4 cuci hati 2,,tp sebaliknye belajarlah ilmu agamA,& beramallah dgn ilmu tersebut..then,kite leyh hidup aman damai ngan ajaran 2,,tol x?hmm,i think 2 jerk la ubat paling mujarab 4 atasi prob ny,,x g2 kwn2?hehe,,
         kalau nk di kira plak,,pesakit dengki ny,mmg ramai la,,x terkira!Silap2,kalau nk wat hospital pon,gerenti x ckup tanah,,hahaha,tol x?ye la,mne x nye,,orang kye pon nk berdengki walaupn da banyk nikmat,,xpernah nk bersyukur plak 2,,lg berangan nk tambah lagi nikmat ,adalah!ish,,watpa la kite nk bdengki,,bukan dpt apa pon,,dose 2 mmg kompom la dpt..dapat nikmat macam apa yg org  yg kte dengkikan 2,ish,mmg xdptlah..silap2,dpt bala lg mau???yela,,bygknla orang beli kereta mewah,,kite pon beli,,dengki punye pasal la kn,,sudahnye?duit habis,,taw2 kereta plak dah kene tarik!hahaha,,dapat malu lagi,,adalah!!pdn muke!sape soh bdengki kn,,,
         So,kesimpulannya,kite x pyh la nk berdengki-dengki..tuhan bg nikmat,tuhan x bg nikmat,Dia nk bg kat siapa,,dIA punya suka lah,!,Dia yg ttpkn qAda' n qaDar at dunie ny..yg kite nk sakit hati ,knape??kite x puas hati kat sape sebenarnya??bengang kat Tuhan ke??kite ny sape nk dibandingkan ngan Tuhan??kite nk tuduh Tuhan x adil ke??pe r buruk sangat perangai ktew ni sampai sanggup bersangke buruk ngan TUHAN!!!nauzubillah.!!.hati mcm ni dah xtaw nk bersyukur,,lg bnyk diberi nikmat,,lg la dye sesat..Dah la,,bawa2 la bertaubat..Astagfirullahalazim.....
        Hmm,sbg penutup,,marilah kita amalkan bacaan surah Al-Falaq supaya org lain tidak dengki dgn kelebihan nikmat yg ALLAH beri kpd kita,,Kalau dorang dengki pon,biarlah kedengkian itu menjadikan mereka insan yg lebih baek,,amin...
         Doaku:''Ya Allah,hamba-Mu memohon kepada-Mu agar bersihkanlah hatiku ini drpd sifat dengki & penyakit2 hati lain.Janganlah Engkau timbulkan secalit pun rasa dengki dAlam hatiku ini melainkan kedengkian pada insan-insan selayaknya yg bakal menjadikanku hari esok lebih baik drpd hari.Dan jgnlah juga Engkau jadikan org lain dengki kpdku melainkan dlm kedengkian mereka pada ilmu dan amalanku supaya mereka juga berlumba-lumba dlm melakukan kebaikan..
           Amin aMin yA rAbbAL alAmin....
                                                ~seKiAn~
Salam sume..hr ny aq nk wat slot sudut renungan plak~~huhuhuhu...skadar mgisi mse lpang n saling mengingati antara sa2 sme lain..x slh kn???hmm,,nway dlm antare kite ny msty ade yg prnah beli rumah,sedang @ bercita-cita nk beli rumah kn??aq pon ad angan2 cm2 gak..tp persoalannye sekArang,,terma ape rumah yg kite nk pilih 2 erk??hmm..lEasEhold @ freeHoLd???ape pun,kite kene ingt,,semua yg ad kat atas muke bumi ny hanyalah hak milik sementara tapi akhirat jugalah yg kekal selama-lamanya~~
Berikut adalah kritea2 yg aq nk citer at cni...:-


     A)pErJaNjIaN dEnGaN pEmIlIk....
           *Hmm,,sebelum kite lahir at dunie ny  dulu pon,kite dah ad perjanjian dgn pemilik sebenar..tp kenapa sekarang kita lupa @ sengaja wat2 lupe??Janji kita nk meng-Esakan Dia & hanya Dia tp rata2 kita x wat sume 2!kata org,,ckp x serupa bikin...kita ny hamba DiA tp kenapa kita nk jd hamba dunia erk???sampai kdg2 2 ad pemilik tanah yg mengambil kesempatan kpd pelanggannye,,than kite juz ikot jerk,,x ke 2  kite yg jd hambe kpd mereka??disini jelaslah pentingnye ilmu dlm dri seseorang 2,,dgn ADANYE ilmu2,,kita mungkin sukaR DI TINDAS oleh mkhluk2 sdemikian!


     B)99tAhUn tu PeNdEk SaNgAt....
           *Haa,,kalau nk di ikutkn mmg la leasehold tu tempoh pemilikannya sampai 99 thun,,tp persoalannya sekarang,,kite mampu ke hidup selama 2?ntah2 99 hari pon belum  tentu sampai,,hmm,,ajal maut kt tangan tuhan kn??dah 2,,bila lg kita nk taubat??xkn la kite ny nk ingt yg nyawa kite ny pon freehold yakni boleh hidup selama-lamanya???nAuZubillah...hope kita terhindar dari golongan yg berfikiran sebegini...


     C)kErJa SuSaH2 bIaR bErbAlOi....
            *kite pon taw kn,,memang susah nk kumpul duit untuk beli rumah 2..nak bayar balik pinjaman pon,x mustahil la kalau sampai pencen pon ad yg x settle2 lg hutangnye.Sudahnye,mana rumah terAkhir kita??x ke yg 7x3 kaki 2??masalahnya sekarang,,kite sendiri yg nk n angn2kn rumah yg knonnye lengkap dgn perabot,plaster siling,lampu chandelier  & sebagainya,tp rumah kite at batu dua 2 APE cerite??ad lampu  ke @ ad api yg mnyala2??eee,,seramnye!!tp 2 la hakikatnye,,now,,kite pk kanlah,,dah cukup kew kte bsusah pyh membuat amal untuk dbuat bekalan di akhirat sane....??


    D)kItA mAnA aD mILiK ApEr2
           *hmm,macam yg ktE semua taw la kan,,badan yg kte bawa ny pon bukanlah milik kite..cukup masa,kte kene kembalikan juga kpd Pencipta-Nya..Biasanya barang kalau kte bg kat org,,then dye pulangkn barang 2 dlm keadaan hurai burai,,mesty kte marahkn?? kte plak dilahirkan at dunie ny dlm keadaan suci ,,,tp sucikah kte bile kte menghadap tuhan nanty??adakah kte sesuci dlm debu @ kite perlu dicuci scukupnya dlm kubur nanty??renung2kn laa wahai  sahabat2ku sekalian...


hmm,,rasenye cukupla aq membebel setakat ny,,otak aq pon da blur gak ny,,smbil2 jage qaseh,,smpat gak aq siapkn ume ny,,hahaha,,k la korg,,jmpe lg next tme yeA,,tke cre all..thaNk YOu..
                       ~wAssAlLaM~

BiSmIlLaHiRahMaNiRaHiM..
      Ya ALLAH,kami bersyukur kpd-Mu ,atas nikmat yg Kau berikan kpd kami.Betapa bahagianya kami dgn nikmat Islam & iman ini ya-ALLAH.Maka kami pohonkn-JGNLAH kAU cabut iman i2  dr hti kmi ya ALLAH,jgn Kau hilangkan hidayah i2 dr hati kami,jgn Kau pesongkan hati kami setelah ia Kau berikan petunjuk...berikanlah kami rahmat-Mu,berikan kami kasih sayangmu yA ALLAH..
       Ya ALLAH ya Tuhan kami,kami sedar dan insaf,sebagai manusia yg lemah,kami sering gagal dlm ujian keimanan.kmi mENyalahkan takdir-Mu ya allah.!Malah kami pernah menuduh bahawa kau tidak berlaku adil kpd kami ya allah!!kami sedar yA ALLAH,betapa kerdilnya hati kami ini,betapa kecilnya jiwa  kami ini sehingga dgn ujian sekecil i2pun kami tlh merasakan bhwa Kau tlh mbiarkn kami sendirian...
        Ya ALLAH,kami sedar & insaf bhwa Kau tidak pernah mninggalkan kami hidup bersendirian,kerana kami sedar ya Allah,tanpa-Mu kami tidak akn wujud di dunia ini.!Tanpa-mU kami tidak akn bakal memperoleh segala apa yg kami miliki hari ini ya ALLAH!masukkanlah rasa syukur di hati kami ya allah,masukkanlah rasa iman & takwa di hati kami ini ya ALLAH!ssunguhnya Kau yg maha pemurah lg maha penyayang,,,
         Ya ALLAH ya Tuhan kami,tabahkanlah hati kami menghadapi segala ujian.Masukkanlah keyakinan di hati kami ini bhwa stiap ujian yg Kau berikan i2,adalah untuk mgangkat martabat kami.Bahkan tidak ssekali untuk menghina kami ya allah.Ya ALLAH ya Tuhan kami,jadikanlah kami hamba-MU yg sabar.Jadikanlah kami hamba-mu yg bersyukur.Jadikanlah kami hamba-Mu yg rdha kpd-mU ya ALLAH!!,agr kami termasuk dlm golongn org2 yg redha & Kau redhai...
          Ya Allah yA tUhan kami,sempurnakanlah keluarga kami,sempurnakanlah Islam kami,sempurnakanlah akhlak kami.Janganlah kau jadikan musibah untk kami ya allah.jika pun Kau ingin menguji kami,ujilah kami dgn sesuatu yg dapat kami tanggung ya allah..
           Ya ALLAH ya Tuhan kami,luaskanlah rezeki kami,lapangkanlah dada kami,mudahkanlah urusan kami,& Kau sembuhkanlah penyakit kami.Ya ALLAH,mudahkanlah urusan dunia & akhirat kami.Ya ALLAH,kepada-mu kami bertawakkal,kepadamu kami bergantung harap,& kepada-mu jUa ya aLLAh,kami akan kembali..
            Ya ALLAH,kami berlindung kepada-Mu drpd keresahan & kesedihan.kami berlindung kepada-Mu drpd sifat lemah & malas.kami berlindung kepada-Mu  drpd sifat penakut & kedekut..kami berlindung kepada-Mu YA Allah drpd bebanan hutang & tekanan perasaan..
              Ya ALLAH ya Tuhan kami,akhirnya kami memohon kpd-Mu,jgnlh Kau bebankan kami dgn dosa2 kami ya ALLah.Ampunkan dosa2 kami ya ALLAH!Ampunkan dosa2 kami !!Ampunkan dosa2 kami ya ALLAH!!Ampunkanlah dosa2 ayah dan ibu kami ya aLLah.I2lah ayh yg tlh banyak berkorban untuk kami,,i2lah ibu yg tlh mengandung ,melahirkan kami dengan penuh penderitaAn.Ampunkanlah dosa ibu bapa kami yg masih hidup & apatah lagi yg tlh pergi,ya allah!
             Ya Tuhanku,ampunkan dosa kami sbg seorang ank ya allah.sekiranya selama ini,kami pernah menyakiti hati mereka,kami pernah mengguris perasaan mereka,kami pernah menghina mereka,malahan kami pernah mengecewakan  mereka..Ya ALLAH,jgnlah Kau jadikan dosa i2 belenngu di hati kami,penyebab kedukaan kami ya allah.Lapangkanlah hati ini dgn Kau ampunkan segala dosa2 kami..
               Ya ALLAH,ampunkan dosa2 kami ya allah!Ampunkan dosa2 seluruh keluarga kami.!Ampunkan  dosa2 guru2 kami,sahabat2 kami,,jiran tetangge kami,,serta Kau ampunkanlah dosa seluruh muslimin & muslimat smaada yg masih hidup @ yg tlh kembali kpd-mu ya allah!...
               Ya ALLAH,angkatlah kedukaan ummat ini ya allah!angkatlah kedukaan umat ini ya allah!Jadikanlah kesedihan ini sua2 kebahagiaan.Menangkanlah umat nabi Muhamad.Hentikanlah segala musibah.Hentikanlah segala bencana yg menimpa umat Muhamad.Menangkan umat ini ya allah,Hancurkan musyrikin kuffar!hancurkan siapa saja yg ingin mghancurkn agama-Mu YA ALLAH...
              Ya ALLAH ya Tuhan kami,menangkanla kami di dunia,menangkanlah kami di akhirat dgn syurga-Mu ya ALLAh.!.Muliakanlah kami di dunia,& Kau muliakanlah kami di akhiratmu nanti ya allah!sesungguhnya Kau yg Maha pemurah lg MAHA PenGASIHANI..!
                  Amin AMin yA rabbaL alamin...
              
SaLAM SeJaHtErA sEmUe,,
   Hari ny aq nk cite n kongsi kat korg pgalman 1st day aq jd bby sitter kpd NuR qAsEh KhAdEeJa(meRangkap AnAk SeDaRe aQ),,,hahaha,,mmg klako r,,ne xnye pg2 lg lpas angah (aBg Aq,mERaNgKaP WaLiD QaSeH)g kje,,.aq mndpt satu pgilan yg smemgnye aq dh jangke dr sape,,,haa,,tu xlen x bkn,,msty ibu aq(merangkap wan kpd qaseh)..huhuhu,,smemgnye pgilan 2 mmg aq dh jgkekn dr mlm td lg,,mmg btol pon ibu yg cl,,hahaha....mne xnYe,mklumlah ny 1st tme aq dberi tgjwb yg agk2 bsar g2,,chewah,,,sblum ny aq jge qaseh ngan k.ha(MErANGKAP UMMi QaSeh),,skang k.ha dah naik kje slpas tmtnye bliau brpntg(aduh,skema kot ayt ny,,hahaha)...so,,sbg mkcik yg btggjwb,,aq pon jge la dak kcik ny,,hahaha,,nway,aq mmg ske at budak2,,so xslh kn law aq mncbe??pgalman 2..hahaha..(tah per r korg pk ny kang,lalala)berbalik pd ibu td,,wah,,pg2 lg aq tlh dceramahkn oleh bliau,,huhuhu,,ibu siap tye ngn nada was2 kpd aq,,adik bole jge ke 2?aq ngn slmbe badak mnjwb,,bole ajer,,!hahaha,,nway,,ibu pon psn mcm2 r kt aq,,jge elok2,tgok2 kn qaseh 2,,aq cme mpu mnjawab,,'ha,yer,,baiklah',huhuhu,,sbenanye aq mls nk jwb lbeh2 coz psnan ibu 2 spesen jerk ngn angah psn,,pg2 aq tlh dkaunselingkn bliau mgenai cre2 mnjge ank bliau,,,hahaha,,sbor jerk la aq,,
       Selang bberape jam kmudian,,nada msg nset aq bbunyi,,huh,,aq mnduge dlm aty,,ny msty angh ny,,hahaha,,kn btol per aq ckp,,,soklan nye bbyi bgini,'qaseh tdo?'aq cme mnjwb 'xde r,,ngah main ny,,dye xnk tdo lg'smmgnye wk2 2 aq bz mlyn qaseh,,yg sbok tsgih2 ajk men ngn dye,hahaha,,,lyn kn jola ye cik qaseh weyh!hehehe,,msg 2 brlnjutan shggelah aq pnt dh nk mlyn angh,,hahaha(org ngah men ngn qaseh ny!ahakzZ,kcaw jerk)xlme pas2 qaseh pon pnt da nk maen,,dye dh mrengek2,,ha qaseh,,mksu phm qaseh nk per!aq pon blary2 ank wat ssu dye,,hahaha,,dye pnye mlalak coz lmbt sket,,fuyoh!!tobat aq xnk wt lmbt g,,hehe,,sdg aq mndodoikn qaseh(chewah,ad bakat ke?hahaha)aq trdgr lg bnyi nset,,waduh,,potong stim jerk,,aq ngah best2 mndodoi part tarik2 ny,,kahkahkah,,nseb qaseh da nyenyk tdo,,aq da agk dah,angh cl lg..msok 2 jek dh 4kli mscl,,huhuhu,,aq pon bg  msg,,tdokn qaseh td,,huhuhu,,png kple aq mnjg nk cl,,huhuhu,,don,t worry r bro!ank ko k2 jerk,,cool wa ckp sme lu!hahaha,,,
        Mse pon berlalu,aq rse kjp jerk mse arini.,tgah dok2 lyn prasaan(lyn cte per tah)nset bnyik lg,,aq da mggeleng kpale,,spe plak ny,,aduh!owh,ibu!ye bu,ad pape yg bole sy bntu??aq cbe btye ngn nada ala2 skema g2,,hahaha,,ibu cme  tye,qaseh wtpe?tdo ke?da mnum dh,,?ngis x?muntah ker?waduh,,btubi2 soaln,,aq cme mpu tglk n mnjwb,,xtdola,,bru bgon,,ngah maen ny,,hahahaha,,npe la aryny aq jd operator x bertauliah ny weyh!kusot2..!agaga~yg qaseh lak stil cool,,tsengeh2  cm kerang busuk,,huhuhu,plak 2 nk mleset2 jek bdn 2 at aq,,huhuhu,,mnje sgguhh ini budak,i like!!ahakZZz!!xlme lpas2..qaseh pon mrengek lg,,aq pon per ag,,cm lpas kdung wt ssu,,nseb dye x mlalk cm td,,huhuhu,,pas dye tdo,,k.ha plak col,,tye qaseh cmne?mragam x,,?aq pon kte,,'xdla,,ok2 jerk"hahaha...
          Bgitulah serbe sdikit kisah aq 1st day jd bby sitter hriny,,bkn pnt pon jge qaseh ny,,cme pnt jd operator x bertauliah jerk,,hahaha,,,pape pon mmg best r jge qaseh,,dye xd r meragam sgt,(xtw r kalau hr ny jek mud dye baek),,hahaha,,aq cme hrp lpas ny xd la aq bz jd operator yg x brtauliah2 ag~pnt weyh!hahaha,,xkuase aq nk mlyn,,blik2 soaln sme jerk,,npe la xtye aq nk mkn kfc kew,mcD ke,,pizza ker x!bab 2 mmg aq laju nk jwb,,hahaha!dah2,,aq dh pnt ny,,kte jmpe lg dlm lembaran yg akn dtg yerk,,tq pd spe2 yg bce2,tce cre yoo!!sekian,,,
      wassallam....